Search
Close this search box.

Balkan Savaşının 110.yılı – 3

Osmanlı devleti iki ordu kurmuştu. Doğu ordusu Bulgarlara karşı, Batı ordusu Sırplara karşı savaşıyordu  .Osmanlı Batı Ordusu Makedonya ve Arnavutluğu kapsayan çok geniş bir alanda dört Balkan Devleti ile birden savaşmak zorunda kalmıştı.

Doğu Ordusu Cephesinde;

Bulgar ordusunun (1. ve 3. ordular) eğitimli asker, silah, lojistik, teçhizatlarının üstünlüğü ve 150.000 kişiyi aşan muharip gücü karşısında; seferberliğini tamamlayamamış Trakya Ordusu son derece dezavantajlı bir konumdaydı.

  • Kırklareli Savaşı (22:23 Ekim 1912 )
  • Lüleburgaz Savaşı (28 Ekim – 2 Kasım 1912) Ekim ayı sonlarında Lüleburgaz‘a çekilen Osmanlı ordusu burada Bulgarlarla yaptığı ikinci muharebeyi de kaybedince Çatalca hattına geri çekildi.
  • Çatalca Savaşı (17-18 Kasım 1912)

Batı Ordusu Cephesinde;

  • 22 Ekim de Priştine ve Yenipazar
  • 24 Ekim de Koçana ve
  • 27 Ekim‘de de Üsküp Osmanlı Devleti’nin elinden çıktı.
  • Kasım ayı başında Yunanlılar Selanik‘i ele geçirdiler. Ayrıca donanmaları ile Bozcaada Limni Semadirek ve taşoz adaları’nı işgal edildi.

Osmanlı ordusu dört ayrı savaş yapmak zorunda kalmıştı. Gerek Batı yönünde Ali rıza paşa komutasındaki kuvvetler gerekse Ali Yaver paşa idaresindeki doğu ordusu Bulgarlar ve Sırplar karşısında kısa sürede yenilgiye uğradı.

Birkaç haftada meydana gelen ve hiç kimsenin beklemediği bu kötü durum içinde yalnız EDİRNE, YANYA ve İŞKODRA kaleleri düşman kuşatmasına karşı direniyordu.  Osmanlı Başkomutanlığının yaptırdığı yanlış yığınak, verdiği mevsimsiz taarruz emirleri ve idaresizlik yüzünden kötü durum meydana gelmişti.

Balkanların umulmadık bir şekilde düşmesi Sırbistan ve Bulgaristan’ın büyümesi ve yine Bulgarların İstanbul yakınlarına kadar gelmesi ve adaların Yunanistan’ın eline geçmesi büyük devletleri telaşlandırdı. Üst üste gelen mağlubiyetler üzerine Osmanlı Devleti Bulgaristan’a müracaat ederek ateşkes istedi. Batılı devletlerin müdahalesi ve Bulgarların Çatalca’ya  yaptığı son saldırılarda başarısız olmaları üzerine Balkan Devletleri, Osmanlı Devletinin ateşkes teklifini kabul ettiler. 3 Aralık 1912’de imzalanan ateşkes antlaşması ile Bulgaristan ile silahlı çatışma durmuş oldu. 1.nci Balkan Harbi çeşitli fasılalarla yedi buçuk ay devam etti ve ayakta kalan son kale İşkodra’nın da düşmesi sonucu 23 Nisan 1913’te son buldu. Balkan devletleri ile Osmanlı Devleti arasında antlaşma 30 Mayıs 1913‘te Londra’da imzalandı.

Süheyl  ÇOBANOĞLU

RUBASAM Bşk.

Sosyal Medyada Paylaş
Süheyl ÇOBANOĞLU
Süheyl ÇOBANOĞLU
RUBASAM Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZER İÇERİKLER