Batı Trakya’da Türk Basın Yayını ve Sorunlar

Batı Trakya Türklerinin sorunları o kadar çok ki her bir başlık üzerine makaleler, tezler, kitaplar yazılır. Tabiri caizse bir dokun, bin ah işit. Bu sorunlardan biri de azınlık basını ile ilgili meselelerdir. 2017 yılında Batı Trakya’da Türk Basın Yayını üzerine yaklaşık 1 yıl süren bir saha araştırmamız olmuştu.

Amacımız, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Batı Trakya’daki Türk Basın Yayın kuruluşlarının o günkü durumunu ve güncel sorunlarını tespit ederek, bu sorunlara çözümler önermekti.

Çalışma sonucunda elde ettiğimiz bilgiler ve bulgular, Türk azınlığın yayın kuruluşlarının ekonomik, teknik ve politik birçok sorununu gün yüzüne çıkarmıştı.

Merak edenler ilgili araştırmamıza göz atabilir. Makalemizle değişeceğini umduğumuz bazı noktalara özellikle ve hassasiyetle vurgu yapmıştık. Bazı önerilerde de bulunmuştuk. Ne yazık ki ses getirememişiz. Ya da yazdıklarımız dikkate alınmamış. Bunlar nelerdi?

  • Batı Trakya’da Türk Basın Yayın Kuruluşlarından haberdar mısınız?
  • Peki, bu kuruluşların Mali ve Ekonomik durumları nedir? Gelirleri giderlerini karşılayabiliyor mu? Açığı nasıl kapatıyorlar? Çalışanları gönüllü mü? Değilse maaş ve sigortaları nasıl ödeniyor? Kamu ilanları Yunan basını lehine kullanılıyor. Azınlık basınına Yunan şirketleri de reklam vermemektedir. Peki, Batı Trakya’da faaliyet gösteren büyük çaptaki Türk Şirketleri gereken reklam ve sponsor desteğini vermişler midir? Örneğin Gümülcine’deki T.C. Ziraat Bankamız hiç azınlık basınına reklam vermiş midir? İstanbul’daki Apagevmatini gazetesini yıllarca Olimpik Hava Yolları reklamlarıyla yaşattı. Biz neden bu destekleri esirgiyoruz?
  • Radyolar, dergiler, gazeteler hepsinin sorunları neredeyse aynı. Hele gazeteler var olma mücadelesi veriyorlar. En profesyonel olarak bilinen Gündem Gazetesi dahi bir yıldır yayınlanamıyor.
  • Türkiye’de 131 devlet ve 78 vakıf olmak üzere 200’ü aşkın üniversite var. Birçok Üniversitemizin “Balkan Araştırma Merkezleri” mevcut. Hangisi azınlık basınından bir dergiye ya da bir gazeteye abone? Araştırdık, 1 abone dahi yok! Her üniversitenin kütüphanesi de var, neden azınlık basınına destek olup kütüphanelerini zenginleştirmezler?
  • Azınlık basınına Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler de abone değil. Ne yazık ki Külliye ve TBMM’ye de giden bir yayın yok. YTB abone mi peki?
  • Yalnızda T.C. Kültür Bakanlığı bir miktar almaktadır. Tebrik etmekle birlikte bu sayı da oldukça yetersizdir. Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın desteği de zaten yoktur, olmamıştır.
  • Yine hiçbir Balkan Derneğinin, Federasyonun herhangi bir yayına abone olmadığını da öğrendik. En şaşırtıcısı ise “Batı Trakya Dernekleri” nin de bu duruma kayıtsız kalmalarıdır.

Diğer yandan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması sonrası baskı makineleri getirilip, basın faaliyetleri yapılmışken, günümüzde faal bir matbaa yoktur. Tüm baskı işleri ekonomik duruma göre Dedeağaç, Bulgaristan bazen de Türkiye’de yapılmaktadır.

Daha önceki önerilerimizi de tekrarlamak istiyoruz.

Türkçe basın-yayın faaliyetleri, Batı Trakya Türk toplumunun Yunanistan’da azınlık olarak varlığını sürdürmesi, Türk dil ve kültürünün yaşatılabilmesi ve azınlık sorunlarının dile getirilmesi için hayati önem taşımaktadır. Batı Trakya basını, Türk halkının var olma, hak arama ve eşitlik mücadelesini Türkçe yayınlar yaparak gerçekleştirmeye çalışmıştır. Geçmişten günümüze çok çeşitli sebeplerden dolayı birçoğu süreklilik arz edemese de Batı Trakya Basını her dönem var olmuştur. Bunun güçlenerek devam edebilmesi için:

  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, üniversitelerin Batı Trakya Türk basınına aboneliği teşvik edilmelidir.
  • Batı Trakya’da matbaa kurulması için T.C. İletişim Başkanlığı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından çalışılmalıdır.
  • Batı Trakya haber ajansı ve bir televizyon kurulması düşünülmelidir.
  • Yunanistan’da faaliyet gösteren Türk şirketleri Batı Trakya basınına reklam ve sponsor olmaları için teşvik edilmelidir.
  • Batı Trakya basınında işbirliği ve dayanışmayı sağlamak için bir basın yayın derneği kurulmalıdır. Böylelikle Türk basınıyla ilişkilerin güçlendirilmesi kolaylaşır.
  • Batı Trakya basınına Anadolu Ajansı tarafından ücretsiz haber hizmeti verilmelidir. Böylece yayın gücü geliştirilmiş olur.

Özetle, Batı Trakya’da varlık mücadelesinin en önemli unsuru Türk Basını vardır. Ve bizlere düşen görev onların yayınlarına en azından abone olarak desteklemektir.

Sosyal Medyada Paylaş
Picture of Murat DERİN
Murat DERİN
Master: Balkan Araştırmaları. Phd: Uluslararası İlişkiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZER İÇERİKLER

BALKAN SAVAŞLARI

Yirminci yüzyılın başlarında, yani 1910’larda, bir ayağı Adriyatik Denizinde, bir

SELMA RIZA

İlk kadın gazeteci Selma Rıza;Korkmadan evinin penceresinden bakan bir kadın