Search
Close this search box.

Bulgaristan 2050 yılına kadar nüfusunun dörtte birini kaybedecek

Sofya’da düzenlenecek konferansa katılacak olan 44 ülkeden delegasyonlar, demografik sorunlara çözüm arayacaklar. Konferansta düşük doğum oranları, nüfusun yaşlanması ve göç düzenlemesi ile ilgili konular tartışılacak.  Konferans, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından düzenleniyor.

UNFPA Doğu Avrupa ve Asya Bölge Ofisi Müdürü Allana Armitage, Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) özel bir röportaj verdi.

Armitage, “Bölgedeki ülkeler demografik değişim, nüfusun yaşlanması, düşük doğum oranları, nüfus azalması gibi konularda oldukça endişeli, ancak konferansa katılacak olan bu 30 ülkeden başka konuyla da ilgilenen Japonya, Kore, Meksika gibi bölge dışında kalan birçok ülke daha var” dedi.

Armitage, “Konferansın amacı, demografinin görüntülenme şeklini değiştirmektir” diye belirtti ve amacın bir kriz olarak demografik değişimlere dair anlayıştan doğru politikalar yoluyla nüfusun refahına yol açabilecek yeni fırsatlara geçmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Konferansta bölgede sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak çeşitli politikalar tartışılacak. Bulgaristan hükümeti, diğer hükümetlerle birlikte işe yarayan çözümlerin neler olduğunu ve hangi iyi uygulamaların uygulanabileceğini tartışacak.

Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya ile ilişkileri hakkında da yorumda bulunan Armitage, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’nın AB’ye üyelik müzakerelerini başlatmasına ışık tutması gerekip gerekmediği sorulduğunda şöyle dedi: “Konferans için buradayım, bu konuların ülkeler arasında çözüleceğini biliyorum. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu temsilcisi olarak amacımız, ülkelerin insan haklarına ve bilimsel kanıtlara dayalı en iyi politikaları uygulamalarına destek olmak ve eminim ki onlar en doğru yolu bulacaklardır”.

2019 tarihli bir BM raporuna göre, Bulgaristan 2050 yılına kadar nüfusunun dörtte birini kaybedecek.

Armitage, “Sadece Bulgaristan için geçerli olmayan ortak sorunlar var. Onlar bölge için de geçerlidir. Pek çok ülkede nüfus %20-25 oranında azalıyor ve bunun önümüzdeki 15-20 yıl içinde olacağı tahmin ediliyor. Bu herkesin ortak sorunu ve bu yüzden demografik değişiklikler hakkında neler yapabileceğimizi görmek için konferans düzenliyoruz. Tabii ki, kolay ve hızlı bir çözüm yok. Ülkelerinde başarılı olabilmeleri için gençlerin özlemlerine odaklanan kapsamlı politikalar olmalı, kadınların, ailelerin neden daha fazla çocuk sahibi olmadığı sorusuna cevap verebilmemiz gerekiyor, çünkü çoğu daha fazla çocuk sahibi olmak istiyor ama çeşitli nedenlerle olamıyor. Bu konferansta, değişimin gerçekleşmesi için bu tür politikaları formüle edebilmek istiyoruz” diye açıklık getirdi.

Armitage, ayrıca şu olumlu eğilimin altını çizdi: “İlginç bir şekilde Covid-19 pandemisine rağmen yeni fırsatlar var. Örneğin, tersine göç gözlemliyoruz. Pek çok insan kendi ülkelerine geri dönüyor ve bu hem Bulgaristan’da hem de Sırbistan’da gözlemleniyor ve bu nedenle insanların evden çalışmasına, daha iyi bağlantıya sahip olmasına izin veren politikalar geliştirmenin zamanı geldi. Genel olarak demografik sorunları çözmek için yenilikçi yollar bulmamız gerekiyor. Ve buradaki ana mesaj, kaç kişinin olduğunun önemli olmadığıdır. Önemli olan insan beyninin kapasitesidir. İnsan sermayesi, bu yüzden sağlık ve eğitime yatırım yapmamız gerekiyor. Ve bir sunucunun dediği gibi, refah için beyin sayısı önemli değil, o beyinlerde ne olduğu önemli” diye ekledi.

Onun ifadesine göre, demografik dönüşüm kısmen olumlu bir şey çünkü insanlar daha uzun yaşıyor.

Armitage, şu ifadeleri kullandı: “İnsanlar daha sağlıklılar ve bölgedeki nüfusun yaşlandığını görüyoruz, ancak bunun nedeni daha uzun yaşam beklentileri olması ve sağlık durumlarının daha iyi olmasıdır. Bunun için minnettar olmalıyız. Bununla birlikte hükümetler aynı zamanda yaşlılara yönelik hizmetler sağlamalıdır. Düşen doğum oranları açısından bu son yıllarda gördüğümüz bir eğilim. Bu yeni bir şey değildir. Farkına vardığımız şey, cinsiyet eşitliğinin daha yüksek seviyede olduğu ülkelerde doğum oranının daha yüksek olmasıdır. Çünkü kadınlar hem iş yerinde hem de evde gerekli desteği alıyor ve daha fazla veya en azından istedikleri kadar çocuk sahibi olabiliyorlar. Amacımız demografiyi değiştirmek değil, hükümetlerin insanları bu konuda desteklemek için gerekli politikaları geliştirmesini sağlamaktır”.
Doğum oranının ekonomiyle, aile tutumuyla ilgili olduğunu belirten UNFPA Doğu Avrupa ve Asya Bölge Ofisi Müdürünün ifadesine göre, bunlar uzun vadeli sorunlar olup hızlı bir çözümü yoktur – ailelerin bir eve ve çocuk sahibi olma imkanına sahip olup olmamasıyla ilgili sorunlardır.

Bulgaristan vatandaşlarının yaşamak için neden Bulgaristan’da kalmaları gerektiği sorulduğunda Armitage şu yanıtı verdi: “Bulgaristan çok güzel bir ülke. Bulgaristan iyi gelişiyor. Benim mesajım, insanların her zaman oldukları yerde kalmamaları gerektiğidir. İnsanlar seyahat etmekte özgür olmalı, ancak bizim başarmamız gereken şey, diğer ülkelerde olduğu gibi Bulgaristan’da da insanların kendi ülkelerinde gelişme ve refah içinde olup olmayacağına karar vermelerine imkan veren doğru politikaların olmasını sağlamak ve nihai hedef de bu-onlara kendi topluluğunda yaşamaları için bu fırsatları sunabilmektir. Gençler için bu, istihdama ve eğitime erişim anlamına geliyor. Bulgaristan çok güzel bir ülke, ben kendim de burada seve seve yaşarım”.

Kaynak: Kırcaali Haber

Sosyal Medyada Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZER İÇERİKLER