ÇANAKKALE’DEN LOZAN’A; LOZAN’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN İKİNCİ YÜZYILINA

Lozan Antlaşmasının imzalanmasının yüzüncü gurur yılı. Türk ulusuna kutlu olsun.

Çanakkale bize çağlar üstü bir deha olan Büyük ve Ebedi Önder Atatürk’ün liderliğinde ulus olma ruhunu aşıladı. Uluslaşmanın ikinci durağı Samsun; köşe taşları ise Amasya, Erzurum, Sivas ve değişmez başkentimiz Ankara oldu.

Çanakkale’den Ankara’ya uzanan yolculuk meşakkatle, sayısız fedakarlıkla, dirençle, kan, ter ve gözyaşlarıyla bezendi.

Emperyalist güçlerin Türk ulusuna dayatmak istediği ve bizi İç Anadolu’ya kıstırmayı hedefleyen Sèvres Antlaşması, Lozan’da tarihin çöplüğüne atıldı. Türk ulusu kendisine biçilen makus talihini kendi kanı ve canıyla yenmesini bildi.

Ruhunu Çanakkale’de bulan ulus, Lozan Antlaşmasıyla birlikte ulus-devlete dönüştü.

Kurtuluş Savaşının Büyük Lideri Atatürk’ün ve Gazi Meclisin gözetiminde savaş meydanlarında tozlu çizmelerini bırakıp Lozan müzakerelerine katılan İsmet İnönü, orada bağımsız, egemen, eşit, hür ve saygın bir ulusun Baş Temsilcisi olarak diplomasinin tüm hünerlerini sergiledi. Lozan’dan başımız dik olarak, gururumuz ve onurumuzla ayrıldık. Bu gurur ve onuru her zaman yaşatacağız.

Lozan Antlaşması, modern, çağdaş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin uluslararası plandaki kurucu belgesidir.

Bu Kurucu Antlaşmayla tarih sahnesine çıkan Türkiye Cumhuriyetinin Atatürk tarafından belirlenmiş temel hedefi, tarih ve ulus bilincine sahip donanımlı bireyleri, vazgeçilemez temel hak ve özgürlüklerden yararlanılan, hukukun üstünlüğü normlarının esas bellendiği, demokratik ve laik bir devlet ve toplum düzeninde ebediyen yaşatmak ve çağdaş uygarlığı aşmaktır.

Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılında sarsılmaz bir irade ve azimle ve gençlerimize emanet edilen Cumhuriyetimizin kuruluş değerlerine sıkı sıkıya sarılarak çağdaşlık yolunda hiç şüphesiz ilerleyecektir. Bunun tersini düşünenler, tarih önünde Sèvres Antlaşmasının uğradığı akıbetle yüzleşmeye mahkûmdur.

Lozan Antlaşmasını bizlere armağan eden Atatürk ve İsmet İnönü’yü, Cumhuriyetimizin ve Lozan Antlaşmasının  yüzüncü yılında sarsılmaz  sevgi ve sonsuz saygıyla anıyoruz.

Sosyal Medyada Paylaş
Picture of Fatih CEYLAN
Fatih CEYLAN
Fatih CEYLAN - 6 Ekim 1957 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Robert Koleji ve 1979 yılı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunudur. 1979 yılında Dışişleri Bakanlığı'nın Kıbrıs İşleri Dairesi’nde aday meslek memuru olarak göreve başlamış çeşitli diplomatik görevlerin ardından 2006-2009 arasında Sudan büyükelçiliğinde bulunmuş, 2009-2010 yıllarında İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü (Doğu Avrupa ile Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri kapsamaktadır) görevini yürütümüştür ardından 2010-2013 yıllarında Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya ve Uluslararası Güvenlik işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı (İkili Siyasi İşler Müsteşar yardımcılığı) olmuş ve 20 Eylül 2013 - 15 Kasım 2018 tarihleri arasında NATO Daimi Temsilciliği görevini yürütmüştür. Fatih Ceylan, evli ve 3 çocuk babasıdır. 2009 yılında adı Türkiye'nin NATO genel sekreter birinci yardımcılığı için geçmiş, ayrıca 2010 yılında ise Türkiye'nin Kırgızistan Özel Temsilcisi olarak da görev yapmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZER İÇERİKLER

BALKAN SAVAŞLARI

Yirminci yüzyılın başlarında, yani 1910’larda, bir ayağı Adriyatik Denizinde, bir

SELMA RIZA

İlk kadın gazeteci Selma Rıza;Korkmadan evinin penceresinden bakan bir kadın