Kosova Meclisi’ndeki Multietnik Parlamento Grubu Başkanı Enis Kervan, toplulukların başından beri diyalogu desteklediklerini söylerken “biz çoğunlukta olmayan toplulukların gözüyle bakıldığında, çoğu zaman Kosova’da sadece Arnavutlar ve Sırpların yaşadığı izlenimi yaratılmıştır” dedi.
Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Enis Kervan Kosova Meclisi’nde yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Bildiğimiz gibi, Kosova ile Sırbistan arasında AB arabuluculuğunda ve ABD destekleriyle diyalog, her iki ülkenin de kendi Avrupa yollarında ilerleyebilmesi, yeni fırsatlar yaratabilmesi ve vatandaşlarının yaşamlarını iyileştirebilmesi için kapsamlı, yasal olarak bağlayıcı bir normalleşme anlaşmasına varmayı amaçlamaktadır.
Kosova ile Sırbistan arasında bir anlaşma, tüm bölgenin genel güvenliği, istikrarı ve refahı için de faydalıdır.
Bizler, Kosova Meclisi’ndeki Multietnik Parlamento Grubuna ait Türk, Boşnak, Rom, Aşkali ve Mısırlı milletvekilleri olarak, kesinlikle olası bir anlaşma umuduyla, Kosova’da siyasi ve sosyal hayatın genel olarak normalleşmesi amacıyla ve Kosova’da çoğunlukta olmayan toplulukların çıkarlarının daha da iyileştirilmesi nedeniyle başından beri diyalogu destekledik.
Ancak biz çoğunlukta olmayan toplulukların gözüyle bakıldığında, çoğu zaman Kosova’da sadece Arnavutlar ve Sırpların yaşadığı izlenimi yaratılmıştır.
Hayır, bu doğru değildir…
Çünkü Kosova’da bizler de varız.. Kuzey de bizler de varız.
Kosova’nın çoğunluk olmayan başka toplulukların da yaşadığı çok etnikli bir devlet olduğu vurgulanmalıdır.
Kosova’daki çoğunluk olmayan Türk, Boşnak, Rom, Aşkali, Mısırlı toplulukları olarak, hak ve çıkarlarımızın geliştirilmesi ve korunması ile ilgili tüm konularda, çözümü kurumlarımızda aradığımızı vurgulamak isterim.
Çünkü haklarımız, Kosova Anayasası ve kanunları tarafından güvence altına alınmıştır. Başka mekanizmalardan destek istememişizdir.
Bizler tüm endişelerimizi Kosova kurumları olan Parlamento, hükümet ve diğer devlet mekanizmalarında tartışarak, dile getirip çözümler üretmeye çalışıyoruz.
Çünkü bizler Kosova vatandaşlarıyız ve Kosova kurumları bizim kurumlarımızdır.
Ayrıca Başbakanımıza da her konuşmasında Kosova’da ve kuzeyde Sırplar dışında diğer toplulukların da yaşadığını vurguladığı için teşekkürlerimi sunarım.
Bizler Kosova’da çoğunluk olmayan toplulukların temsilcileriyiz. Hem Mecliste hem hükümette temsilcilerimiz mevcuttur.
O yüzden iki bağımsız ülke arasında normalleşmeye yönelik diyalog konusunda siyasi parti liderleriyle süreçle ilgili bilgilendirme toplantıları yapıldığında, çoğunluk olmayan toplulukları temsilcileri veya parti liderlerinin de dışlanmaması gerekmektedir. Bu süreci sadece zenginleştirir kuvvetlendirir ve Kosova’nın çok etnili yapısını kanıtlayacaktır.
Bizler bu süreçte Kosova Hükümetini desteklediğimizi, hükümet, meclis, hep birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşünmekteyiz.
Elbette iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesini sağlayacak nihai anlaşmayı destekleyerek, bu sürecin bir an önce sonuçlanmasını umuyoruz.
Her iki ülkenin de barışı garanti edecek olan Avrupa entegrasyonu sürecine ve uluslararası kurumlara üyeliğimizle, karşılıklı tanımayla vatandaşlar için barış, istikrar ve refahı garanti eden kapsamlı bir anlaşmaya varılmasını diliyoruz.”
Kaynak: Kosova Haber