Yunanistan´da uzun yillar maruz kaldigi zulümlere ragmen Bati Trakya Türklerinin haklarini sonuna kadar savunan Dr. Sadik Ahmet, ölümünün 24´üncü yilinda aniliyor.
Yunanistan´da uzun yillar maruz kaldigi zulümlere ragmen Bati Trakya Türklerinin haklarini savunmak için bir parti kuran ve sonuna kadar mücadele eden Dr. Sadik Ahmet, ölümünün 24´üncü yilinda aniliyor.
24 Temmuz 1995´te trafik kazasinda yasamini yitiren Dr. Sadik Ahmet, Bati Trakya´da, Yunanistan devletinden 1970 ve 1980´ler boyunca baski gören 150 bine yakin Müslüman-Türk halkinin liderligini üstlendi.
Bati Trakya´daki Gümülcine vilayetinin Küçük Sirkeli köyünde 1947 yilinda dünyaya gelen Dr. Sadik Ahmet, Ankara ve Selanik´teki tip ögreniminin ardindan, yaklasik 3 yil Yunan ordusunda zorunlu askerlik görevini yapti.
Baba ocagina 1978´de hekim olarak dönen Ahmet, 1985´te Bati Trakya´daki hak ihlallerine dikkati çekmek için imza kampanyasi baslatti ancak 1988´de kampanya nedeniyle 30 ay hapis cezasina çarptirildi.
Ahmet, Bati Trakya Türkleri´ne “Türk” diye hitap ettigi için 1990´da yine hapis cezasina çarptirildi.
Hapse girmeden önce, “Sadece Türk oldugum için hapse götürülüyorum. Eger Türk olmak suçsa, sunu tekrarliyorum Türk´üm ve öyle kalacagim.” seklindeki en bilinen yorumlarindan birini yapan Dr. Ahmet´in Gümülcine´de görülen mahkemesine binlerce kisi akin ederek, Ahmet´e destek için binanin disinda “Biz Türk´üz” sloganlari atti.
Seçimlere katilmasini engelleme çabalari
Yunanistan´da 1989 yazi ve 1990 baharinda düzenlenen genel seçimlerde aldigi yüksek oranda oylarla, bagimsiz milletvekili olarak meclise giren Dr. Sadik Ahmet, 1991´de Bati Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi, Dostluk, Esitlik ve Baris Partisi´ni (DEB) kurdu.
Ahmet´in seçilmesini engellemek için hem siyasi partilere hem de bagimsiz adaylara seçim baraji koyan Yunanistan, yüzde 3´lük bu baraji bugün de yürürlükten kaldirmadi.
Sadik Ahmet, Bati Trakya´daki azinligin haklarini koruyan Lozan Baris Anlasmasi´nin 73. yil dönümünde 24 Temmuz 1995´te henüz 48 yasindayken süpheli bir trafik kazasinda yasamini yitirdi.
1990´larin basindan bu yana, Bati Trakya´da Türklerin gördügü baski giderek azaldi ve vatandaslik haklarinin eski hale getirilmesinde kayda deger gelismeler oldu.
Bununla birlikte Yunanistan, Bati Trakya´daki Türklerin etnik kimligini halen reddediyor. Ülkede, adinda “Türk” kelimesi bulunan derneklerin kurulmasi halen yasak.
Avrupa Insan Haklari Mahkemesi´nin 2008´de Yunanistan aleyhine verdigi kararda, derneklerin isimlerinde “Türk” sözcügünü tasima haklari bulundugunu hükme baglamasina ragmen Yunanistan bu hakki Türklere tanimamakta direniyor.
AA



