Search
Close this search box.

ABTTF Yalnız Savaşıyor, Milletvekilleri ve Siyasiler Nerede?/ İlhan Tahsin 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik Yunanistan tarafından yapılan baskı ve haksız uygulamaları bir kez daha gündeme getirdi ve BM İnsan Hakları Konseyi’ne yazılı bildiri gönderdi.

Bu haberde hazır yeri gelmişken hatırlatılması gereken bir hususa dikkat çekmek gerekiyor. Batı Trakya’daki Azınlık insanı, bir STK olarak ABTTF’nin sürekli bir biçimde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak ve hukukunu gözetmesi, sorunları ulusal ve uluslararası platformda gündeme getirmesini takdire şayan buluyor.

Ancak Azınlık insanı, Batı Trakya’daki Milletvekillerin ve diğer Yerel Yönetimlerde siyasetle uğraşanların da ABTTF ile birlikte hareket ederek, Yunanistan tarafından Azınlığa yapılan haksız uygulamaları, ilk önce kendi siyasi geleceklerini ön planda tutmadan, korkmadan gündeme getirmelerini talep ediyor. Şimdiye kadar ABTTF’nin yaptığı girişimlere malesef Milletvekilleri ve diğer siyasilerden bir destek geldiğini ne bir açıklamayla ne de bizatihi olarak desteklediklerini görememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir kez olsun bu Azınlık için ABTTF ile el ele birlikte hareket ettiklerine şahit olmadık.

ABTTF her platformda sorunları dile getirirken, siyasiler malesef “devekuşu gibi kafalarını kuma gömme” politikasını uygulamaya tam gaz devam ediyorlar. Neden sadece ABTTF de siz siyasiler değil? Farkındasınız değil mi? Yunanistan’ın Azınlık insanına yönelik bölgede uyguladığı ekonomik baskı yüzünden BATI TRAKYA BO-ŞA-LI-YOR!!!

Sayın İlhan Ahmet, hazır yeri gelmişken hatırlatırız, insanımız da soruyor, hani Tütün üreticilerine primler paralar verecektiniz? Verdirecektiniz. Verilmesini sağlayacaktınız. Ne oldu sözünüze? Bak Azınlık tütün üreticisi bekliyor ve soruyor. Eleştiriyor, soruyor ve hatırlatıyor diye basına kızacağınıza icratlarınızla sözlerinizle konuşunuz, konuşunuz ki seçimlerde oy istemeye yüzünüz olsun. Bu Azınlık insanı herşeyi hatırlar merak etmeyin.

Son olarak ABTTF, BM ve organlarından Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı hak ihlalleri konusunda Yunanistan’a güçlü bir siyasi mesaj göndermesini istedi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 13 Eylül-1 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleşecek 48. olağan oturumuna, “Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumuna verilen medeni haklardaki kısıtlamalar” başlıklı yazılı bildiri sundu.

ABTTF yazılı bildirisinde, örgütlenme özgürlüğü kapsamında İskeçe Türk Birliği davasında Yunanistan Yargıtay’ının verdiği ret kararı ve yeni eğitim-öğretim yılında Batı Trakya Türk toplumuna ait 12 ilkokulun daha kapatılmasını gündeme taşıdı.

“Yunanistan AİHM kararlarını ısrarla uygulamıyor”

ABTTF, isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan Batı Trakya Türk toplumunun en eski derneği İskeçe Türk Birliği (İTB) ile kayıt başvuruları reddedilen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğunu, AİHM’nin 2007 ve 2008’de verdiği kararlarda Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme özgürlüğüne dair 11. maddesini ihlal ettiğine hükmettiğini dile getirdi.

ABTTF, 38 yıldır hukuk mücadelesi veren İskeçe Türk Birliği’nin AİHM kararının uygulanması ve resmi tüzel kişiliğinin iade edilmesi talebini Yunanistan Yargıtayı’nın (Arios Pagos) 29 Haziran 2021 tarihinde reddettiğini not eden ABTTF, Yargıtay’ın İskeçe Türk Birliği yöneticilerinin ABTTF’nin Şubat ve Haziran 2021’de düzenlediği Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulamamasına dikkat çeken panellere katılımını ret kararının gerekçelerinden biri olarak belirttiğini ifade etti. ABTTF, gerekçeli kararında sergilediği yaklaşımla Yargıtay’ın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararları ve AİHM içtihat hukuku ile Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ilgili kararlarını ve uyarılarını görmezden geldiğini dile getirdi.

ABTTF, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin temyiz başvurularının 1 Ekim 2021 tarihinde görüşüleceğini ancak Yargıtay’ın Yunanistan’da tamamen siyasallaştırılan Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki bu iki dernek hakkında farklı bir karar vermesinin beklenmediğini ifade etti.

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliği ihlal ediliyor”

ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun 1923 Lozan Antlaşması uyarınca kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olmasına rağmen 2021-2022 eğitim-öğretim yılında öğrenci sayısının yetersizliği gerekçesiyle Batı Trakya’daki özerk statüye sahip 12 Türk ilkokulunun daha kapatılacağını dile getirdi. Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın söz konusu kararının Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğine aykırı olduğunu vurgulayan ABTTF, 2020-21 eğitim-öğretim yılında 115’e düşen Türk ilkokul sayısının bu eğitim-öğretim yılında 103’e düşeceğini not etti.

ABTTF, Yunanistan’ı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını uygulamaya ve Batı Trakya Türk toplumunun 1923 Lozan Antlaşması ile garanti altına alınan eğitim özerkliğini iade etmeye çağırdı. ABTTF ayrıca, BM ve organlarından Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı hak ihlalleri konusunda Yunanistan’a güçlü bir siyasi mesaj göndermesini istedi.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZER İÇERİKLER