
Şimdi;Hepinizi bu ne alaka çantaların tarihi be Gobeklitepe diye içinizden geçirdiğinizi hissediyorum bence sindire sindire bu satırları okursanız gerçeğe ulaşırsınız.
Gobeklitepe;Şanlı Urfa iki sınırları içinde M.O9500-8209 yılları arasında tarihlenen erken Holasen dönemine ait dünyada en önemli Neolitik ait alanlarından biridir.
2018 yılında UNESCO tarafından Dünya miras listesine alınmıştır
Gobeklitepe;Şanlıurfa’nın Orencik kitindeki çiftçi Mustafa Kilic tarafından 1986 yılında tesadüfen bulundu.
Mustafa Kilic1986 yılının Şubat ayinda tarladini karasapanla sürerken sapana bir şey takıldı,takilan şey bir taştı.Tasin etrafını kazinca 3 tane el çantası ve çevresinde değişir figürler bulunan bir sütuna rastladı ve bunu kazarak meydana çıkarınca bu taş situnun yanindada 75 cm büyüklüğünde bir heykel vardı.Bu heykeli akıp doğruca Urfa Müzesine gitti.
Mustafa bey bilmeden Dünya tarihinde bir cigir açmıştı.Cunku o yıllara kadar bilinen en eski uygarlıklar;
Sümerler M.O 4000 Dicle-Fırat Havzası
Mısır M.O 3500 Nil Vadisi
Hint M.O 2500 Indus Irmak Vadisi
Çin M,O 1500 Sarı Irmak Vadisi
Bizim Urfali çiftçimiz Dünya tarihini bu buluşu ile altüst etti.Cunku Gobeklitepe tam M.O 12,000 yıllıktı Ama arkeloglarin asil sasirtan başka bir bilgi vardi.Sutunlar üstünde bulunan Tanrilarin elindeki çantalar.Bu çantalar dünyanın her yerinde yapılan kazalarda ve farklı seneler ve uygarliklara ait olduğu halde yani figürde ve tek tipte olmasıydı.
Sümerler,Hititler,Mayalar,AzteklerMisirda,Hindistansa yapılan kazılar,Bosna kazilarive Afrika’daki Paskalya adasındaki kazilarda Tanrilarin ekinde aynı model aynı figürde çanta olmasıydı.
Bu birbirinden haberi olmayan farklı dönemlerde yaşamış ve idi sadece tarimla uğraşmak olan bu milletlerin ve iygatliklarin tanrilarinin eline hep aynı figürde aynı şekilde çantaları vermedi ve bunları sütunlara işlemesi dünya arkeloglarin şaşkına çevirdi.
Arkeloglar o zaman şu soruya cevap aramaya başladılar;Tim kazilarda ortak çıkan bu çantanın ellerine verildiği ve Tanrı diye betimlenen bu kisiler kimlerdi.
Beklide;ilkel insanlar bu aynı tip çantayı kendisinden üstün olan bir ırkta gördüğü içinmiş kutsallastirmis ve onu Tanri diye betimlemişti?
O zaman şu soruyu aramaya başladı dünya arkeloglari;
Kimdi bu çantacılar ?ve bu çantaların içinde ne vardı?
Şanlıurfali Mehmet Kilic 1986 da Gobeklitepeyi ve dünyadaki ilk çantanın tarihine ulamışmamizi sagladi ama hala arkeloglar Çantacıları ve içinde ne tadıldıklarını bulamadılar.
Mirgül Eren Griffe