EKONOMİK ANALİZ / 07 – 11 Ekim 2019 / Tolga Atik

EKONOMİK ANALİZ

 

Bu çalışma, 07 Ekim 2019 ile başlayan haftanın makroekonomik analizini yapmak ve Türkiye’yi ilgilendiren bazı ekonomik verileri değerlendirerek öngörülerde bulunmak amacı ile hazırlanmıştır.

A-) Geçen Haftaya Bakış         : 30 Eylül – 04 Ekim 2019 haftasında dünya genelinde Ham Petrol ve Brent Petrol fiyatları negatif trend izleyerek düşüş gösterirken, Dolar Endeksi (DXY)nin yatay seyrettiği, Altın ve Gümüş gibi emtia statüsüne giren değerli madenlerin önce kuvvetli düşüş, sonra da kuvvetli yükseliş izledikleri volatilitesi / dalgalanması yüksek bir hafta olmuştur.

Borsa performanslarına bakıldığında ise, geçtiğimiz hafta en iyi performansı gösteren borsanın ABD Teknoloji Borsası – NASDAQ olduğu, en kötü performansı gösteren borsanın ise Almanya Borsası – DAX olduğu görülmektedir.

Haftalık bazda Türkiye’nin de içinde olduğu Gelişmekte Olan Ülkelere bakıldığında, USD karşısında en fazla değer yitiren para biriminin Rus Rublesi ve Arjantin Pezosu olduğu, TL’nin ise % 0,52’lik değer kaybı ile 3.Sırada gelen  para birimi olduğu görülmektedir.

Haftalık performanslara bakıldığında, en çok değer kazandıran ekonomik ürün yaklaşık %1’lik bir artışla Gram Altın (GAU) olurken, en fazla kaybı ise %5’in üzerinde bir düşüşle WTI ve Brent’in yer aldığı petrol dinamiklerinde gerçekleştirmiştir.

B-) Haftaya Bakış          : 07 Ekim 2019 ile başlayan hafta, gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde ekonomik takvim bakımından geçen haftaya oranla daha az önemli verilerin açıklanacağı bir hafta olacaktır. Hafta boyunca, Çin’den hizmet PMI verisi, Almanya’dan sanayi üretimi verisi, Kanada’dan İşsizlik  İngiltere’den imalat üretimi, ABD’den enflasyon ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, petrol, benzin ve doğalgaz stokları verileri açıklanacak olup, 8-9 Ekim 2019 tarihlerinde de ABD Merkez Bankası – FED- Başkanı Powel birer konuşma yapacaktır. FED Başkanının konuşmaları yine uluslararası piyasalarda en çok izlenen ve üzerine yorum yapılan konuşmalardır. Çünkü ay sonunda yapılacak FED toplantısında uluslararası piyasaların beklediği faiz indirimi ile ilgili işaret verebileceği beklentisi mevcuttur.

Hizmet PMI Nedir: Hizmet sektörüne ilişkin Satın alma Yöneticileri Endeksidir.   Bu hafta başında dünyanın en büyük iki ekonomisinden biri olan Çin’in hizmet PMI verisi açıklanacaktır. Bu veri, imalat üretimi PMI endeksi ile birlikte Çin ekonomik göstergelerindeki en önemli kriterlerden biri olan ‘Büyüme’ verisinin öncüsü olarak kabul edilir. 50 Baz puan sınır olarak belirlenmiştir.

Çin Hizmet PMI > 50 ise, Çin ekonomisi büyümeye açık,

Çin Hizmet PMI< 50 ise, Çin ekonomisi daralma sinyali veriyor

Şeklinde yorumlanır. Özellikle negatif algı, küresel ölçekte de negatif dalgalanmaya yol açabilecek etkidedir.

ABD’deki Enflasyon Verilerinin Önemi : Bu hafta 9 Ekim Çarşamba günü ABD verileri açıklanacak olup, aynı gün FED Başkanı Powel da konuşacağından bu günü ‘Amerika Günü’ olarak nitelendirmek mümkündür. Piyasalar özellikle ABD enflasyon verisine odaklanmış olacaktır. ABD’de yıllık bazda %2 enflasyon hedeflenmiştir. Bu oranın yakalanması, ekonomide durgunluğun önlenmesi, canlılığın ve dolayısıyla rekabetin sağlanması bakımından önemli sayılmaktadır.

Bir başka deyişle, %2’lik bir enflasyon oranı yakalanabilirse, piyasalar bunu pozitif olarak fiyatlayacaklar, şayet ABD’deki enflasyon oranı yıllık bazda %2’nin altında kalırsa , piyasalar bu durumu negatif olarak algılayacaklardır.

Türkiye’de ise, 3 Ekim 2019 Perşembe günü %9,9 olarak ilan edilen enflasyon verisi, beklendiği üzere yıllık bazda %13’lerin hatta 12’lerin altına gelme hedefini desteklemiştir. Maliye ve Hazine Bakanı tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı(YEP) de yürürlüğe girmektedir. YEP, piyasalarda bir heyecan dalgası yaratmasa da öncekilerin aksine olumsuz bir algı da oluşturmamıştır.

Önümüzdeki hafta içinde Türkiye içinde piyasayı önemli ölçekte etkileyecek bir veri ilan edilmeyecektir. Ancak, özellikle TSK’nın Fırat’ın doğusuna operasyona başlayıp başlamayacağı ve buna bağlı olarak jeopolitik risklerin artıp artmayacağı çok önemli olacaktır. Elbette burada en büyük etkenin hegemon ile paralel tarzda hareket edilip edilmemesi ve çatışmaya girilip girilmemesi olacağı değerlendirilmektedir.

Bu hafta ülkemizi ilgilendiren önemli ekonomik paritelerin izleyecekleri yön şu şekilde tahmin edilmektedir:

  • Dolar Endeksi (DXY) : Haftayı 98,84 ile kapatmıştır. Halen ana trend pozitiftir. Ancak bu hafta ana trendi bozmayacak şekilde 98’lerin başlarına doğru hafif bir geri çekilme yaşanması beklenebilir. Burada ana belirleyici olan 9 Ekim 2019 Çarşamba günü gelecek ABD verileri ile FED Başkanı Powel’ın değerlendirmeleri olacaktır.

 

  • EUR/USD : Haftayı 1,0976 ile kapatmış ve geçtiğimiz hafta beklentilerimiz paralelinde hafif bir toparlanma yaşamıştır. Paritenin bu hafta da hafif toparlanmaya devam etmesi beklenmekte olup, 1,1025’ler seviyesine ulaşması sürpriz olmayacaktır. Fakat DXY’de bir yükseliş olma durumunda ise 1,0880’lere inmesi mümkün görülmektedir.

 

  • WTI : Ham Petrol verisi olarak haftayı 52,98 ile kapatmıştır. 59.00 seviyesinin altında kaldığı için halen ana trend aşağı yönlüdür. 50 seviyesinin altına inilmesi durumunda, 43’lere kadar bir alan söz konusudur.

 

  • Brent : Brent Petrol haftayı 58,50 ile kapatmıştır. 63,80’nin altında kaldığı ve jeo-politik risklerde artış olmadığı müddetçe ana trend negatif olmaya devam edecektir.

 

  • USD/TL : Türkiye’yi en çok ilgilendiren kur verisinde halen teknik indikatörler yükselişi işaret etmektedir. Kur 5,57-5,62 bandının üzerinde kaldıkça yükseliş ivmelenmesi söz konusudur. Bu hafta belirleyici olan etkinin Fırat’ın doğusuna düzenlenmesi muhtemel bir operasyonun jeopolitik riskleri ne denli yükselteceği ve siyasi otoritenin buna vereceği tepki ile doğru orantılı olduğu değerlendirilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZER İÇERİKLER